torsdag 18. juni 2020

Vannkefir


Har du prøvd vannkefir? 

Jeg begynte å lage vannkefir siden min søster gjorde det. Det er altså en probiotisk drikke du lage selv ved hjelp av bakterier. 

Vannkefirkorn er levende bakterier som brukes til å lage vannkefir. Drikken kan minne om alt fra brus, cider og vin alt ettersom hvordan den blir. Den er forfriskende, sunn og god med bobler. 
Har lest om flere som har laget vannkefir til barn og unge som alternativ til brus. 

Hva er så spesielt med vannkefir? 

Vannkefir er en probiotisk drikke som er bra for tarmfloraen. Har du trøbbel med magen er det verdt å prøve. Vannkefirkornene omdanner sukkeret til melksyrer og de probiotisk bakteriene som er så bra for magen. I tillegg er den super god og forfriskende og derfor et godt alternativ hvis du vil kutte ned på burs. Men husk å vend kroppen din til drikken hvis du ikke er vant til det. 


Slik ser vannkefirkornene ut, som små hvit/gjennomsiktige geleklumper. Trives de formerer de seg ved enten å danne flere små eller at de blir større. 




Hva må til for å lage vannkefir? 

Men grunnoppskriften ser ca slik ut:
 
1 liter vann

   2 ss vannkefirkorn

skiver sitron økologisk 

1 håndfull rosiner økologisk sulfatfrie

4 ss rårørsukker økologisk, prøve gjerne ulike typer sukker også lønnesirup, men ikke honning, det er bakteriedrepende og tar livet av vannkefirkornene.

Sett alt i en beholder, gjerne glass med lokk eller håndkle over. Men du må vite at kefirkornene liker ikke metall, så unngå kontakt med det. La blanding stå på kjøkkenbenken i 24-48timer. Da har vannkefirkornene omdannet sukkeret til bakterier og du har lagd deg deilig vannkefir. Fjern rosiner, sitron og evt. annet, dette kastes men ikke vannkefirkornene de kan du bruke igjen i ny batch eller sette i sukkervann i kjøleskapet til neste gang du vil lage. 



Ønsker du smak og kullsyre i vannkefiren anbefaler jeg å etterfermenter med litt frukt/bær i 12-24timer. Det tar du oppi krukken med vannkefir etter at du har fjernet rosiner/sitron og vannkefirkornene. 
Da det har stått en stund kan du helle av bærene og sette drikken over i glassflasker. Du kan ha fått litt kullsyre i men selv opplever jeg mer kullsyre etter et døgn i kjøleskapet. Hvis du har det stående i kjøleskap over tid, så lett på trykket ved å åpne korken av og til. 


Digger den med isbiter! 

Enjoy din vannkefir! 

- Connie - 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar